Krem Czekoladowy
Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 pojemniczek (20 dag) kremówki
3 jajka
3 czubate łyżki cukru
wiórki czekoladowe i maliny do dekoracji
Połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej i podgrzewaj na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Rozbij jajka nad miseczką, starannie oddzielając białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłóż)a następnie pianą z białek. Gotowy krem rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi i połóż maliny.
Smaczmego!
Dziękuję Ci za miłe słowa :) kulinarny bloog-to coś dla mnie więc i ja będę do Ciebie zaglądać, przecież najlepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów:)pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za komentarz:)
OdpowiedzUsuńJenny_Forever
dobry-przystanek.bloog.pl
O kurcze...pycha!!!:D
OdpowiedzUsuńPychotka i jak pięknie podany:))))
OdpowiedzUsuńCześć. Miło mi "widzieć", że również założyłaś bloga. Przepis na krem czekoladowy na pewno wypróbuję. Z modowych inspiracji również chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńCzekolada-zawsze pod każdą postacią. Pycha! Palce lizać! :) Pozdrawiam ciepło z Polski.